Селен и здраве

graphic food

Специалистите по хранене са на мнение, че повечето хора страдат от недостиг на селен в организма, а причините за подобно явление са различни.
По-високите нива на селен спомагат и за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, диабет от тип 2, различни видове ракови заболявания, както и различни кожни проблеми.
Чрез предишни изследвания е доказано, че при възрастни хора достатъчния прием на селен подобрява дейността на мозъка. Например, учените от Университета на Източна Англия са категорични, че хората, които приемат по-голямо количество селен с храната в съчетание с витамин С и витамин Е на 67% по-рядко страдат от рак на панкреаса.


С една дума селенът играе ключова роля за човешкото здраве, но статистиката сочи тревожния извод, че на голяма част от хората не достига селен.

Една от причините за това е начинът на хранене и по-точно изборът на продукти. Селен се набавя чрез консумация на риба, черен дроб, месо от домашни птици, боб, зърнени култури.
Като немаловажна причина за дефицита на селен в човешкия организъм учените сочат и факта, че този елемент е в незначителни количества в почвата, а това дава отражение на растенията, които консумират както хората, така и животните, продукти от които ползваме в храненето си.
Според специалистите на денонощие трябва да се приемат 200 мкг селен.
Имайте предвид, че в 100 грама бразилски орехи са налични 245 мкг селен, в 100 г сардини - 38 мкг, в 100 грама яйца - 11 мкг, а в 100 г нетлъсто червено месо - 10 мкг.
Оказва се, че не е лесно да снабдим организма си с този така нужен минерал. По тази причина медиците съветват да се приема допълнително селен, но задължително след консултация със специалист.