Групата Капоейра Сензала гост на Фестивала Панаир на суетата по проекта "Яж, Движи се и Обичай"

capoeira

Групата Капоейра Сензала София е сформирана през 2009 година от Страшимир Кузманов- Zagueirao и е под шапката на Капоейра Сензала Амстердам и Местре Самара.

Много често чуваме въпроса: "Вие какво правите, биете ли се или танцувате?".

Докато другите спортове имат основни характеристики и нещо, което ги класифицира, Капоейра е бойно изкуство и танц, съчетан с акробатика и музика. Интересното при нея е, че идеята е не да се нарани другия с красиво изпълнен удар, а да бъде надигран и надхитрен.

Капойера се играе традиционно, като се събират хора в кръг, така наречената "Рода". Част от хората в кръга са "Батерията" - музикантите, най-точно оркестърът, който диктува стилът и темпото на игра. Останалата част от кръга са играчите, които демонстрират уменията си по двойки и се стараят да бъдат по-добри и ловки от противника си.
Историци разказват, че още през 16ти век, когато Бразилия е била млада колониална държава на Португалия, робовладелците карали роби от Ангола, Конго и дргуи държави от Африка. Капоейра била подход, в който робите криели бойните си умения, за да могат да вдигат въстание. Тиранията на рабовладелците била не само във физическия труд по плантациите, но и в използваните за контрол оръжия. Затова робите прикривали всички техники и движения, които потенциално били смъртоносни в танц, който атрактивно се разигравал под носа на робовладелците.
От края на 19 век до 1932 г. бойното изкуство е било официално забранено от закона, сега е част от списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.