Живак в риба тон

Опасни нива на живак в риба тон

Според агенцията по храните и лекарствата (FDA) и Агенцията за защита на околната среда (EPA), в много риби е възможно да са налични високи нива на живак. Колкото рибата е по-високо в хранителната верига (акула, кралска скумрия, риба меч), толкова тази опасност е по реална. Тези големи хищни риби се хранят с по-малката риба и задържат в телата си замърсителите, които са били в дребните риби. Още през 1994 FDA предупреждава че тези риби са безопасни като част от балансирана диета, само ако се консумират не повече от веднъж на седмица. През 2001 г. FDA осъвремени своята информация, и препоръчва бременни жени, кърмещи жени или жени в детеродна възраст, които могат да забременеят, да избягват риск като спрат консумацията на подобна риба напълно, защото живакът може да увреди нервната система и развитието на нероденото бебе.

Според специалистите, рибите с най-малко живак, са сьомга, пъстърва, сом, писия, както раци и скариди.

А сега за риба тон.

FDA казва, че някои видове, голяма риба тон, обикновено продавана като прясна риба тон, пържолите от риба тон или суши, могат да имат живак нива над опасното ниво.

Най-малките видове риба тон като албакор и ивичест, имат много по-ниски нива на живак (ето защо консерви от риба тон е по-малко вероятно да бъде замърсена с живак).

Известно е, че много спортисти, ядат консерва след консерва риба тон, всеки ден ... някои буквално живеят на нея като основен източник на протеин. Но това не напълно безопасно. Навремето когато океаните са били по чисти тази опасност не е съществула, но уви днес не е така. Дори може да се каже че тази практика е най-малко неразумна.

Поради тази причина повечето здравни организации препоръчват риби като сьомга, херинга, пъстърва, сардини или скумрия най-малко два пъти седмично с цел осигуряване на здравословните омега три есенциални мастни киселини.